שאלות נפוצות – כל מה שרצית לדעת ולא היה לך את מי לשאול

מעורבות ועזרה של בנות משפחה בתהליך השחרור יכולות להועיל מאוד. בהרבה מקרים יכול להיות שתמצאו את עצמכן במצב נפשי ורגשי קשה, ויהיה לכן לא פשוט לפעול מול המערכת. מישהו שמכיר אתכן ודואג לכן יוכל לסייע. למשל פנייה של הורים מודאגים או של דמות מבוגרת שקשורה אליכם יכולה לקדם את התהליך ו"להזיז” את הגורמים הנכונים. פנייה כזו תשדר אמינות והיא יכולה ליצור לחץ על הצבא, כי היא מכניסה לתמונה מישהו נוסף שמולו יש לתת את הדין, ומזכירה לצבא את אחריותו על בריאותכם ועל מצבכם הנפשי ממקור "רציני" וסמכותי יותר.           

בני המשפחה שפונים לגורמים צבאיים בעניינכן צריכים להיות מודעים למצב שלכן ולרצון שלכן להשתחרר מהצבא, וגם לרצות בטובתכן מול המערכת. חשוב שיהיו ענייניים ולא ינסו לפנות לרגש של הגורמים השונים, אלא לדבר בשפת הצבא – כזו של חוקים, נהלים, אבחנות וכו'. יעזור אם הם ישדרו אסרטיביות, ידעו לעמוד על שלהם ויהיו בעלי כושר ביטוי מול גורמים בירוקרטיים.      

בנות משפחה יכולות לפנות בשמכן לקצינת פניות הציבור של צה"ל, שהיא גורם שאמור לתווך בין גורמים אזרחיים לבין הצבא. הן יוכלו לברר דרכה לגבי פניות שנעשו בעניינכן, לזרז פגישות שנקבעו לכן עם גורמי בריאות הנפש, לברר מידע שקשור לעריקות, נפקדות והעמדה לדין, וכדומה. בני משפחה יכולים גם לבקש באמצעותכם לדבר עם המפקדות הישירות שלכם, להסביר להן את המצב מנקודת מבטם, להפעיל לחץ ולהזכיר להן את אחריותן למצבכם הבריאותי והנפשי. הן יוכלו לדבר גם עם קב”ן, פסיכיאטר צבאי, מראיין בוועדת המצפון, מפקד בסיס הכליאה או כל גורם סמכות אחר שקשור בהליכי קבלת הפטור.     

אם הטיפול בבקשה שלכם מתעכב יותר מדי או שנתקלתם ביחס פוגעני במהלכו, בני משפחה יכולים להגיש קבילה (תלונה) בשמכן לנציב קבילות החיילים נגד מפקד, קב"ן, רופא או יחידה ספציפיים שאחראים לזה. הנציבות לרוב מתייחסת לקבילות במהירות ובכובד ראש ויכולה להפעיל לחץ שיזרז את הטיפול בתהליך השחרור שלכם. אם אתן באמצע התהליך לקבלת פטור, קחו בחשבון שהגשת קבילה יכולה גם להשפיע לרעה על האופן שבו יתייחסו אליכן, אז שקלו מהו השלב הנכון להגיש קבילה ואם יש דרכים אחרות לפתור את המצב.

אפשר לפנות לרשת הליווי של פרופיל חדש לקבלת ליווי גם בשביל הורים ובני משפחה אחרים.

החוק והפקודות מחייבים את הצבא לתת לך תשובה סופית לכל פנייה תוך 45 ימים, או לכל הפחות לנמק מדוע יידרש יותר זמן לענות לך. אבל שימו לב שהכלל הזה לא חל על קבלת תעודת הפטור עצמה, שזמן ההמתנה לקבל אותה יכול להימשך גם כמה חודשים. ברוב המקרים, הגורמים בצבא באמת עומדים בתקן הזה ועונים לפניות תוך חודש וחצי. אבל אתם לא חייבים לחכות 45 ימים: אפשר עוד הרבה קודם לכן להתקשר לגורמים הרלוונטיים ולברר איתם מה קורה. בנושאים בוערים מאוד – למשל אם יום הגיוס שלי עוד יומיים ועוד לא החזירו לי תשובה לגבי פגישה עם ועדה רפואית, קב”ן או ועדת מצפון – יעזור להתקשר שוב ושוב, לשלוח פקסים רבים לכל הגורמים הרלוונטיים ולדרוש תשובה דחופה. הניסיון מלמד שבלי הצקות כאלה, הרבה פניות ובקשות הולכות לאיבוד במגירות העמוקות של הצבא, אז נסו לעשות את המקסימום. אם בקשה ששלחת נדחתה, זכותך לערער על ההחלטה בפני הקצינים שממונים על הגורמים ששלחת להם את הבקשה המקורית.

פטור מסיבות רפואיות (כולל פטור נפשי) ופטור מטעמי מצפון הם שני מסלולי פטור שזמינים גם לעתודאים (התהליך דומה לתהליך שיעברו מלש"בים/מילואימניקים או חיילים בשירות סדיר – בהתאם לאם אתה עדיין לומד, או כבר חזרת לשירות צבאי מלא). אולם כל עוד לא השתחררת מההתחייבות לעתודה, גורמי הצבא יקשו מאוד על שחרורך מהצבא. לפעמים הצבא מעדיף להוציא אנשים מהעתודה במקום לפטור אותם משירות צבאי בכלל, ואחרי זה צריך להתחיל בתהליך מחדש, הפעם עם פחות מכשולים בדרך. מי שמראש מתלבט ולא בטוח לגבי השירות הצבאי ועדיין שוקל להתחייב לעתודה, חשוב שידע שזו התחייבות שקל להיכנס אליה אך קשה מאוד לצאת ממנה – הרבה יותר קשה ומסובך מאשר יציאה מתפקידים בצבא שלא במסלול עתודה. תדע גם שאם נכנסת למסלול עתודה ועזבת את השירות לפני המועד שאליו התחייבת, ייתכן שתצטרך להחזיר לצבא את התשלום עבור הלימודים.

לקריאה נוספת על התחייבות לעתודה ועל שחרור עתודאים

אם נשפטת בדין משמעתי בידי קצין שופט ונכנסת לכלא צבאי – לא יהיה לך רישום פלילי; אם נשפטת בבית דין צבאי בעקבות כתב אישום שהגישה הפרקליטות הצבאית – אז זה תלוי בסוג העבירה: עבירות פליליות קלאסיות (אלימות, גניבה, פגיעה מינית, סמים) כרוכות ברישום פלילי וכך גם עריקות (רק אם נשפטת עליה בבית דין צבאי). עבירות כמו סירוב פקודה ונפקדות לא כרוכות ברישום פלילי. לקריאה נוספת.

ראו גם מדריך מפורט בנושא הכלא הצבאי.

לפי פקודות מטכ"ל נפקדות היא היעדרות משירות צבאי לתקופה של עד 20 ימים ועריקות היא היעדרות לתקופה שארוכה מ-20 ימים. בפועל, גורמים שונים בצבא משתמשים במונחים "עריק" ו"נפקד" בדרכים שונות, בין היתר בניסיון להפחיד חיילים שנעדרים מהיחידה. בכל מקרה, אם אתה נמצא במצב של עריקות או נפקדות, עדיף שתסדיר את העניין מול הצבא כמה שיותר מהר, וכך הסיכוי שתישפט ותיכנס לכלא יקטן. מאוד מאוד מומלץ להתייעץ עם רשת הליווי לפני שתסגיר את עצמך.      

לקריאה נוספת 

נתחיל מהחדשות הטובות: באמת בכל המקרים שפגשנו, מי שבאמת מתעקש ורוצה – יקבל פטור משירות צבאי על רקע נפשי. עם זאת, זה יכול להיות תהליך לא פשוט וצריך לגשת אליו עם ידע מוקדם. בצבא ובציבור הרחב מסתובבות כל מיני שמועות על שתיים-שלוש מילות קסם שצריך להגיד לקב"ן כדי שהכל יסתדר, אבל זה לא מידע אמין שאפשר להסתמך עליו. לרוב אלה שמועות, ומה שעובד לעשרה אנשים לאו דווקא יעבוד לך, וההפך.

לקריאה נוספת

לגבי מלש"בים (נערות ונערים שתאריך הגיוס שלהם עוד לא הגיע) – זה לא נכון. לגבי חיילים בשירות סדיר או בשירות מילואים פעיל – זה נכון רק במקרים שבהם המפקדים מתרשמים שחיילת נמצאת במצב של מצוקה נפשית מיידית וחמורה. לדוגמה, כשמפקדת סבורה כי את נמצאת בסכנה ממשית לפגוע בעצמך – היא חייבת לתת לך לראות קב"ן בתוך 48 שעות. אם המפקדים לא חושבים שמדובר במצוקה נפשית חמורה, הנוהל הוא כמו לגבי כל פגישה עם רופא מומחה, שהצבא מתחייב לקבוע בתוך 14 ימים מאז שביקשת, אבל בפועל יש סיכוי שזה יקח יותר זמן. בכל מקרה, גם אם המצב נוראי עכשיו, בשום אופן אל תפגעו בעצמכם ואל תנסו לזייף ניסיון התאבדות או פגיעה עצמית. זה מסוכן, זה לא יעזור וזה יכול ליצור בעיות חדשות בלי לפתור את הקיימות. ניסיון אובדני יכול להביא, במקרים מסוימים, גם לאשפוז כפוי, וזירוז פגישה עם קב"ן זו לא סיבה טובה לשקר ולהסתבך.

אם לא אפשרו לך לראות קב"ן תוך פרק הזמן הנדרש על-פי הנוהל, תוכל לפנות לנציב קבילות החיילים או לקצינת פניות הציבור.

לקריאה נוספת

לא, וגם אין צורך. כמו הקב"ן או הפסיכיאטר הצבאי, גם פסיכיאטר או פסיכולוג אזרחי שממנו אתם מעוניינים לקבל אבחנה צריך להתרשם ממצבכם הנפשי. הצבא גם עשוי להתייחס בספקנות לפסיכיאטרים שידועים ככאלה שעוזרים למי שרוצה להשתחרר. ניתן לפנות לפסיכולוגים או לפסיכיאטרים דרך קופות החולים, באמצעות שירותים פסיכולוגיים המופעלים על-ידי ארגונים ומוסדות שונים, בחדרי מיון של בתי חולים (מאוד לא מומלץ לפנות לבתי-חולים פסיכיאטריים, בגלל ששם חוות הדעת תינתן רק אם תאושפזו), או, אם יש לכם תקציב לכך – באופן פרטי. אם למשל לא תרצו שהאבחנות יופיעו בתיק האישי שלכם בקופת החולים, כדאי לא לפנות לקופה (בכל מקרה תיק רפואי הוא עניין סודי, אז אין מה לדאוג). נדגיש שאתן לא צריכות לקבל מהפסיכולוגית או הפסיכיאטרית מכתב המלצה שמיועד במיוחד לצבא. כל מסמך שבו היא תאבחן אתכן כסובלות מהתסמין הנפשי הרלוונטי, למשל מכתב המיועד לתיק האישי שלכם בקופת החולים – יספיק.

לקריאה נוספת

לפני יום הגיוס – שלחי פקס ומייל למיטב כמה שיותר מוקדם, עם בקשה קצרה שמסבירה למה את רוצה לפגוש קב”ן, בצירוף  מסמכים מפסיכולוג או פסיכיאטר שמחזקים את בקשתך ומעידים על מצב של מצוקה רגשית ונפשית.

בצו הראשון – בכל אחת מהתחנות בצו הראשון בקשי פגישה עם קב”ן, ותתעקשי שהבקשה תירשם. על-פי החוק הצבא חייב לאפשר לך להיפגש עם קב”ן.

ביום הגיוס – אפשר לראות קב”ן ביום הגיוס. כדי להגדיל את הסיכוי שזה יקרה, חשוב מאוד לבקש זאת לפני שמכניסים אותך לתהליך החיול. סביר שתצטרכו להתעקש על כך.

אחרי הגיוס – בזמן שירות סדיר בקשי מהמפקד האישי שלך או ממרפאת הבסיס לראות קב”ן. מאוד יכול להיות שתצטרכו להפעיל לחץ ולחזור על הבקשה שוב ושוב כדי לקבל פגישה. מסמך מקצועי חיצוני המעיד על מצב נפשי קשה יכול לזרז את התהליך.

נפקדים / עריקים בכל שלב או פעולה מול הצבא כשאתם עריקים או נפקדים יכול להיות שיעצרו אתכם וישלחו אתכם למשפט, ולכן מאוד כדאי לפני כן ליצור קשר עם רשת הליווי. מניסיוננו, כן יש התייחסות שונה לעריקים ונפקדים שנמצאים במצוקה נפשית. אם זה המצב, תוכלו לפנות לברה"ן, מרפאת בריאות הנפש בתל השומר (או לירפ"א, המרפאה המקבילה של חיל האוויר). לעיתים צריך לשבת שם כמה שעות ולהתעקש שיקבעו לך פגישה עם קב”ן תורן (או קפ”ס תורן – קצין פסיכולוגיה של חיל האוויר) ללא תור, או שידברו עם היחידה שלך ויבקשו מהם לקבוע לך פגישה עם קב”ן ברגע שתחזרי לשם. 

מילואים – פנה לקצינת הקישור או למפקדת האישית שלך בבקשה לראות קב”ן, בצירוף מסמך מפסיכולוג או פסיכיאטר אזרחי.     

לקריאה נוספת

בשלבי צו ראשון אמורים לקבל זימון לקב”ן כשמבקשים, אך לרוב לא לאותו יום. בשלבים מאוחרים יותרמבחינת הצבא אין לכם בעיות נפשיות, ואם רוצים להסביר לו אחרת – תצטרכו להתעקש, ושיחת טלפון אחת לא תספיק. תוכלו להפעיל לחץ באמצעות פנייה של ההורים או האפוטרופוס שלכן, או לפנות ישירות (בעצמכם, או דרך הורים או חברים קרובים ומודאגים) לגורמים אחרים בצבא, כמו מוקד חיל הרפואה או קצינת פניות הציבור

אם תפנו לגורמים הצבאיים בצירוף אישור מגורם אזרחי על כך שאתן סובלות מבעיה נפשית, כנראה יקחו את הבקשה שלכן יותר ברצינות. פסיכולוג, פסיכיאטר, עובד סוציאלי והיועצת מבית הספר הן אפשרויות טובות, כשלפסיכיאטר או פסיכולוג, בתור מומחים לבריאות הנפש, יש עדיפות. אישור מקצועי כזה יעזור לכם לקבוע תור לקב"ן ולשכנע את הגורמים הצבאיים שבאמת יש לכם בעיה ושאתם לא מתחזים.

אפשר לבקש מראש "פגישת אבחון", אבל קחו בחשבון שברוב המקרים תצטרכו לקיים כמה פגישות עם הפסיכולוגית או הפסיכיאטרית לפני שתקבלו ממנה אישור על מצבכן, ואם מדובר בפגישה יחידה – היא תהיה יקרה יותר. אם אתם נמצאים בלחץ זמן, או אם אתם חיילים בשירות סדיר שמוגדרים כנפקדים, אפשר לפנות בלילה לחדר מיון של בית חולים (אפשר ללכת לבית חולים רגיל, אין צורך ללכת לבית חולים פסיכיאטרי), ולהתלונן שם על מצוקה נפשית קשה. רצוי להגיע בלווית חבר או קרוב משפחה שיאשר את המצוקה, יתמוך בכם וימתין אתכם שם. זה יכול לקחת כמה שעות. בסופו של לילה כזה תקבלו מכתב סיכום אשפוז, ובו חוות דעת על מצבכם הנפשי מהפסיכיאטר שטיפל בכם. 

לקריאה נוספת

תשובה קצרה – כן! אבל זה לא תמיד פשוט.

כמעט בטוח שאם תבקשו קב"ן, יגידו לכם שזה אפשרי רק אחרי שתעברו שרשרת חיול או שתגיעו לטירונות. זה שקר, שנאמר במטרה להתנער מכן ולהעביר אתכן לטיפול מי שאחראי על השלב הבא של התהליך. יתכן גם שיפעילו עליכן מניפולציות שונות, כמו להבטיח שאם תעשי כך וכך תקבלי מה שתרצי, ואם לא – תיכנסי לכלא. מומלץ להתעלם מההבטחות ומהאיומים ולדבוק בבקשתכן לראות קב"ן באופן מיידי. אם אתן צריכות לראות קב"ן ביום הגיוס, אין שום סיבה שתתחילו את תהליכי הגיוס (שרשרת החיול והמשך הגיוס). ככל שתתקדמו יותר בתהליך הדרך למשרד הקב"ן תיעשה קשה יותר. ככל שאתן נכנסות יותר עמוק למערכת – הדרך החוצה מתארכת.

מי שפוגש אתכן בלשכת הגיוס יפנה אתכם לקב”ן אם הוא יבין שאתם באמת זקוקים לכך בגלל מצוקה נפשית, ולא כי אתם סתם דורשים פגישה. חשוב שיבין שאתם באמת לא מסוגלים לעבור שרשרת חיול, ולא סתם מתעקשים. אם תנהגו באותנטיות וגם באסרטיביות (לא באגרסיביות!), יש סיכוי טוב שאחד האחראים ישתכנע שצריך לדאוג לכם, ושבסופו של דבר תראו את הקב"ן.

לקריאה נוספת     

שיחה עם גורמים רפואיים בכלל, וקב"נים בפרט, היא לא מבחן שבו צריך לדעת לענות נכון על כל השאלות. היא גם לא אודישן שצריך ללמוד טקסט מסוים בשבילו. בכלל, ההתרשמות של הקב"ן מכם לא תלויה כל כך במה שתענו לו, אלא בעיקר באיך תדברו איתו, וברושם שהוא יקבל מכם ומהמצב שלכם. הקב"ן בא לבדוק האם את סובלת ממצוקה נפשית, ובאיזו רמה של חומרה. מה שבאמת חשוב בבדיקה הזאת זה לא מה את תגידי או לא תגידי, אלא מה המצוקה שלך "תגיד" דרך שפת הגוף שלך, טון הדיבור שלך, ועצם מידת היכולת שלך לתקשר בצורה עניינית. למעשה, קב"נים הרבה פעמים שואלים שאלות לא כדי לקבל ממך תשובה, אלא כדי לראות אם במצבך את מסוגלת בכלל לענות על השאלה בצורה עניינית.

מצדך, אין שום צורך שתכין תשובות מראש לשאלות של הקב"נית, ובוודאי שאין טעם להמציא איזשהו "סיפור כיסוי" שיסביר למה אתה פונה אליו בכלל. לא צריך סיפורים והסברים; אתה סובל ממצוקה נפשית, וזאת הסיבה הכי מוצדקת שיש. המצוקה הנפשית שלך צריכה לדבר בשמך, כדי שהקב"נית תוכל לזהות אותה ולהעריך את מידת החומרה שלה.

לקריאה נוספת

בדרך כלל לא משתחררים אחרי פגישה בודדת עם הקב”ן, ולפעמים גם לא אחרי שתיים או שלוש, כך שאין צורך להילחץ. אם אתה מלש”ב, עליך להשיג מסמך מפסיכיאטר / פסיכולוג אזרחי, שמתאר את מצבך הנפשי הקשה ואולי גם את ההידרדרות שלו. את המסמך שלחי למיטב בצירוף בקשה נוספת לראות קב”ן. יתכן גם שיתנו לך לראות קב”ן אחר מזה שפגשת בפגישה הראשונה. 

אם את חיילת בסדיר, את יכולה לבקש לראות שוב את הקב”ן ביחידה שלך ובהתאם למצבך הנפשי יקבעו לך תור נוסף. במידה והקב”ן ביחידה לא מקשיב לך ולא בא לקראתך, יש עוד אפשרות: את  יכולה לפנות למדור ברה”ן בתל השומר, לנציב קבילות חיילים, לקצינת פניות הציבור ועוד.

בכל מקרה, אין הגבלה למספר הפגישות עם קב”ן שחייל אחד יכול לקבל. זה דורש הרבה אורך רוח, אבל אם המצב הנפשי שלכם קשה ותתמידו – רוב הסיכויים שתקבלו בסוף את הפטור.

לקריאה נוספת

ממש אבל ממש לא כדאי לנסות לזייף ניסיון אובדני! חשוב מאוד לזכור שלזייף ניסיון התאבדות או לפגוע בעצמך זו לא דרך טובה להתמודד עם קשיים בצבא, ואל תעשו את זה בשום פנים ואופן. זה לא נחוץ, זה מסוכן, וזה יכול לגרום בעיות חדשות בלי לפתור את  הקיימות. יש דרכים אחרות להסביר קשיים נפשיים בצבא ודרכים אחרות להתמודד איתם.

מי שמנסה לפגוע בעצמו יכול “להצליח” יותר ממה שהוא התכוון ולגרום נזק בלתי הפיך לגופו. ניסיון אובדני גם יכול, במקרים מסוימים, להוביל לאשפוז כפוי. גם כחיילת בסדיר, אם תגידי לקב”ן או למפקדת שאת מתכננות להתאבד או רוצה לפגוע בעצמך, את עלולה למצוא את עצמך באשפוז כפוי  במקרה שיקחו את דברייך ברצינות, ואם לא ייקחו את דברייך ברצינות, יכול מאוד להיות שינסו לפעול נגדך באמצעים משמעתיים (ריתוק או אפילו כליאה). הכרנו לא מעט מקרים שבהם הצבא עצמו הפנה חייל למיון בעקבות ניסיון התאבדות, אך העניין טויח על ידי המפקדים, כנראה בשיתוף פעולה של הפסיכיאטר בבית החולים, והחייל גם נשאר בצבא אחרי זה, בלי התקדמות לקראת פטור נפשי. אם יש לך צורך דחוף לפנות לעזרה רפואית, יש יתרון לכך שתפני לחדר המיון (לחדר מיון רגיל של בית חולים כללי, לא למיון פסיכיאטרי נפרד) באופן עצמאי, ולא ביוזמת הצבא.


ברור שחלק מהמצבים הנפשיים שיכולים לעורר צורך בקב”ן כוללים גם מחשבות קשות וייאוש. יש גורמים שאפשר לפנות אליהם כדי לבקש עזרה נפשית ורגשית (כמו פסיכולוג, או ארגונים כמו ער”ן או סה"ר שמעניקים סיוע נפשי ראשוני), ויש את רשת הליווי של פרופיל חדש, שלא כוללת ייעוץ פסיכולוגי אבל כן יכולה להסביר יותר על הליכי הפטור, על הזכויות ועל האפשרויות שלך. ברשת תוכלי למצוא מי שיקשיב, ילווה, יכניס דברים לפרספקטיבה שונה וינסה לעזור לך לא להתמודד עם הכל לבד.

הצבא מתייחס למסמכים מגורמי בריאות הנפש מחו"ל בחשדנות, במקרים שבהם הוא לא מתעלם מהם לגמרי. אם יש לך מסמכים כאלה תוכל להביא אותם לגורם אזרחי של בריאות הנפש בארץ, שיקרא אותם ויתייחס לנאמר בהם במסמך סיכום הפגישה איתך – מסמך בעברית, שהצבא יקבל יותר ברצינות. אם ברצונכם להביא גם את המסמכים מההיסטוריה הרפואית שלכם בחו"ל, כנראה שתצטרכו לתרגם אותם לעברית.

אם את אזרחית ישראל, גם אם לא גרת בישראל בפועל מעולם, החוק קובע שחובת הגיוס חלה עלייך. מצד שני, יש לך כמה אפשרויות לקבל פטור או לדחות את מועד הגיוס, עד לקבלת פטור בגיל מבוגר יותר, כל עוד את נמצאת בחו"ל: 

  • אם עזבת את הארץ לפני גיל 16 או שנולדת וגדלת בחו"ל – את חייבת בגיוס, אבל רשאית להסדיר את מעמדך כבת מהגרים / ילידת חו"ל, ולאחר מספר שנים לקבל פטור משירות, במידה וההורים שלך חיים גם בחו"ל. אם הורייך, או ההורה שאת בחזקתו, חזרו ארצה – מעמדך כבת מהגרים לא תקף ואת תחויבי בגיוס, אלא אם כן תשיגי פטור משירות צבאי מסיבות אחרות. 
  • אם עזבת את הארץ אחרי גיל 16- את לא זכאית למעמד של בת מהגרים ותידרשי להתגייס. אם אינך רוצה בכך, את כמובן יכולה לנסות דרכים אחרות להשתחרר מהשירות הצבאי.
  • אם היגרת לישראל מתוקף חוק השבות וקיבלת אזרחות ישראלית ואת מתחת לגיל 21, או אתה מתחת לגיל 22 – את/ה מחוייב/ת להתגייס. בשלב זה גם אם תרצי – יהיה קשה מאוד לוותר על האזרחות הישראלית. 
  • אם הורייך ויתרו על האזרחות הישראלית – לא סביר שתקבלו פטור בעקבות זאת. נתקלנו במקרים של משפחות ישראליות שחיות בחו"ל אשר ויתרו על האזרחות הישראלית כדי שילדיהם לא יידרשו להתגייס, ועדיין, כשאותם ילדים הגיעו לבקר בארץ הם נעצרו בשדה התעופה, כי נחשבו לעריקים.

     

כלומר – גם אם את חיה בחו"ל או בעלת אזרחות זרה בנוסף לזו הישראלית – אל תהיי שאננה. הסדירי כמה שיותר מהר את המעמד שלך מול רשויות הצבא (בארץ או בחו"ל) לפני שתגיעי לגיל של צו ראשון (16 וארבעה חודשים). אחרי זה יהיה קשה יותר, אבל עדיין אפשר לנסות, או לפעול לקבלת פטור משירות צבאי מטעמים אחרים.

לקריאה נוספת

לא! לנסות לברוח לחו"ל ולהתעלם מכך שהצבא עדיין דורש ממך להתגייס זו אופציה מסוכנת, שעלולה רק להחמיר את המצב. אם אתה שוהה במדינה שבה אין לך מעמד קבוע של אזרח או תושב, באשרה זמנית לצורך לימודים, עבודה או תיירות – ברגע שנגמרת לך הוויזה, אתה מסתכן בגירוש ישירות ארצה. אם אתה נחשב לעריק – אתה עלול להילקח ישירות לכלא משדה התעופה. כעריק לא תוכל לחדש את דרכון הישראלי, כך שאתה עלול להישאר חסר מעמד, וסביר להניח שאתה לא רוצה להגיע לשם. מכאן שאם אתה חייב בגיוס – עליך להסדיר מעמד מול הצבא לפני מעבר לחו"ל, אפילו אם הוא זמני. גם אם את לא מתכוונת לחזור לארץ, קחי בחשבון שייתכן ויום אחד מוות או חתונה יביאו אותך הנה, ואת עלולה להיעצר בשדה התעופה.

לקריאה נוספת

תלוי:

  • אם אין לך מעמד של בן מהגרים ועוד לא הגעת לגיל גיוס – אין בעיה.
  • אם אין לך מעמד כזה, עבר התאריך של הצו הראשון שנשלח אלייך (בידיעתך או שלא) והוצא נגדך צו 12 (שמאפשר לגייס אותך לצבא ללא ביצוע בדיקות רפואיות) – מהניסיון שלנו כנראה שלא יעצרו אותך, אך יבקשו ממך לגשת במהרה ללשכת הגיוס ולהסדיר את מעמדך מול הצבא. 
  • אם אתה נחשב עריק – כלומר תאריך הגיוס שלך עבר, בין אם ידעת זאת ובין אם לא, והצבא עדכן את משטרת הגבולות – אמורים לעצור אותך עם כניסתך לישראל. אפשר לבדוק מראש, לפני ההגעה לארץ, מול משטרת הגבולות או דרך קצין פניות הציבור בצבא אם אתה נחשב עריק. אם כן, עדיין יש לך אפשרות לבקש בקונסוליה או בשגרירות הישראלית הקרובה אליך אישור מיוחד להיכנס לישראל לזמן קצר מבלי להיעצר, אבל לרוב האישור מוגבל לשבועיים. גם כאשר ניתן אישור כזה, עלולים  שלא לכבד אותו ולעצור אותך בכל זאת.
  • אם יש לך מעמד מסודר של בן מהגרים ולא שהית בישראל יותר משלושה חודשים בשנה – הכל בסדר. אם שהית מעבר לשלושה חודשים המותרים, אתה מצוי בסיכון לקבלת צו גיוס. גם במקרה כזה אתה מוזמן לפנות לרשת הליווי להתייעצות.


לקריאה נוספת

בפירוש כן. זכאות למשכנתא כלל לא נמדדת לפי שירות צבאי. ההשפעה היחידה של שירות צבאי על משכנתא הוא בכך שמשרד השיכון נותן עבור כל חודש של שירות מלא – תוספת של 1% למשכנתא הבסיסית. ברוב המקרים, אלא אם כן אתם גרים בשטחים הכבושים ויש לכם המון אחים וילדים, החלק שמשרד השיכון נותן ניתן באותם תנאים כמו של הבנק, כך שההטבה היא מינימלית, אם בכלל. מכאן, שההשפעה של שירות או אי שירות בצבא על גובה המשכנתא – מינימלית, אם קיימת בכלל.

החוק קובע שרק מי ששירת 12 חודשים זכאי להטבות, למעט מי ששוחרר על פרופיל 21, שזכאי להטבות גם אם לא השלים שנת שירות מלאה. ההטבות של חייל משוחרר מחושבות כמכפלה של מספר חודשי השירות, כך ששחרור מוקדם משמעו הטבות קטנות יותר. אבל מלכתחילה ההטבות האלו לא כל כך גבוהות בהשוואה לסכומים שניתן להרוויח בעבודה בחיים האזרחיים. 

רשת הליווי של פרופיל חדש תומכת במי שהחליטו להימנע מגיוס או לעזוב את שירותם הצבאי. רכזת הרשת, רכזת משפטית וקבוצת מתנדבים ומתנדבות מעניקות לכל פונה ליווי אישי ומתמשך – ללא תשלום – שכולל מתן מידע מפורט ואמין לגבי ההליכים המאפשרים קבלת פטור משירות צבאי בישראל, תקשורת לגבי כל שלב בתהליך ותמיכה מורלית. במקרה הצורך נספק ייעוץ להורים וסיוע משפטי בחינם למי שזקוקה לכך, לרבות לאלה המוחזקות בכלא הצבאי. מתנדבות רשת הליווי מכירות את תהליכי השחרור ואת הביורוקרטיה הכרוכה בהם, ורבות מהן השתחררו מהצבא במגוון דרכים. אם אתן רוצות לקבל פטור משירות ולא יודעות מה עליכן לעשות, אילו טפסים לשלוח ולמי לפנות, אם הגעתן למבוי סתום ואתן לא מצליחות לקבל פטור משירות צבאי, או שאתן רק רוצות לקבל מידע לגבי תהליך קבלת הפטור – אתן מוזמנות לפנות אלינו.   

אנחנו זקוקות לתרומתך!

באמצעות:

או העברה בנקאית:

פרופיל חדש
בנק הפועלים (קוד 12)
סניף ראשי רמת השרון (קוד 630)
חשבון מספר 421120
IBAN IL210126300000000421120