מבחינת הפרוצדורה לקבלת הפטור מהצבא אלו הם ברוב המקרים הפטורים הקלים ביותר להשגה, אבל נישואין והורות הם ממש לא דברים שכדאי להיכנס אליהם רק במטרה לקבל פטור. נישואין יכולים להפוך למלכודת ולצרה גדולה, מבחינות רבות – כלכליות, משפטיות ואחרות – והורות כמובן היא מחויבות תובענית לכל החיים. אם את לא באמת רוצה להינשא או ללדת, יש דרכים אחרות לצאת מהצבא, שיש להן פחות השלכות שליליות. אבל אם נישואין או הריון זה ממילא המצב שלך, או משהו שאת מתכננת, תוכלי לקרוא כאן לגבי תהליך הפטור במצבים אלה.
פטור לנשים נשואות, הרות ואמהות לא תקף לגבי נשות קבע וגם לא למי שחתמה על מסלול שירות הכולל התנדבות במקרה של נישואין או הריון, כמו מסלול עתודה, כולל עתודאיות ב"עתודת עולים" ובמילואים. אין פטור על נישואין או הורות לגברים (לא שוויוני, אבל גם לא מפתיע) אך הם יכולים לקבל קיצור שירות והקלות בתנאי שירות.
אם מלש"בית או חיילת סדירה מתחתנת, היא פטורה מייד משירות, ולצבא אין שיקול דעת שלא להעניק את הפטור, אבל פטור בגין נישואין לא ניתן עבור שירות מילואים.
אם את מתחתנת בישראל, עלייך לפתוח תיק נישואין ברבנות ולקבל אישור רישום לנישואין. אם את פונה לנישואין אזרחיים בחו"ל, תוכלי לחתום על תצהיר משפטי בפני עורך-דין או נוטריון. תצהיר משפטי הוא מסמך בכתב, שמשמש גם כאמצעי הוכחה משפטי, כמו עדות בבית משפט. במקרה הזה התצהיר אמור להגיד שאת עומדת להינשא נישואין המוכרים על ידי משרד הפנים (ראי בהמשך הרחבה על נישואין אזרחיים בחו"ל). אלו המסמכים שישמשו אותך בהליך הפטור מול הצבא.
אם עוד לא התגייסת – שלחי את המסמכים למיטב. אם תאריך החתונה שלך יחול זמן קצר אחרי תאריך הגיוס שנקבע לך, אפשר לפנות לצבא בבקשה לדחיית גיוס בצירוף אותם מסמכים.
אם את חיילת בשירות סדיר – הודיעי למפקד שלך שאת עומדת להינשא והגישי לו את המסמכים שהזכרנו קודם עד 21 יום לפני מועד החתונה. ההודעה על הנישואין תעבור לקצין משאבי האנוש של היחידה שלך, והוא יתאם איתך את החופשה שמגיעה לך לפני הנישואין. את אמורה לקבל 10 ימים על חשבון חופשה רגילה, או אם אין לך ימי רגילה – על חשבון חופשה מיוחדת, שלפעמים היא ארוכה יותר ונמשכת עד הנישואין. לפני שתצאי לחופשה עליך לעשות ביחידה טופס טיולים יוצא (החזרת ציוד) ולחתום על "הצהרת חיילת העומדת להינשא", שמופיעה כנספח א' לפקודת המטכ"ל הרלוונטית.
אם עוד לא התגייסת, עלייך לשלוח כתובה מקורית או תעודת נישואין מקורית שהוצאה על ידי הרבנות הראשית, במידה והתחתנת בישראל. אם התחתנת בחו"ל בנישואין אזרחיים, תצטרכי קודם להסדיר מול משרד הפנים רישום בתעודת הזהות כנשואה, ואז תשלחי הוכחה על הרישום למיטב.
כחיילת בשירות סדיר – עלייך להתייצב במיטב עד 10 ימים אחרי נישואייך, ובנוסף למסמכים הנ"ל (כתובה / תעודת נישואין / רישום בתעודת הזהות כנשואה) תצטרכי להביא את כל המסמכים והאישורים הצבאיים שברשותך, ו"הצהרת חיילת שעומדת להינשא", אחרי שחתמת עליה ביחידה שאת משרתת בה. אם עברו 14 ימים מהמועד שנקבע להתייצבותך בבסיס הגיוס ולא הגעת להשתחרר, מדור שחרורים יערוך בירור. אם יגלו שנישואייך מוכרים בידי הרבנות הראשית ו/או משרד הפנים – את אמורה להיות משוחררת בלי שתצטרכי להגיע, אבל אם לא ימצאו שנישאת, הצבא יראה בך נפקדת, ואז עריקה.
בישראל קיימים רשמית רק נישואין דתיים, אבל משרד הפנים הישראלי יכיר בנישואין אזרחיים שנערכים בחו"ל, בתנאי שנערכו על-פי חוקי המדינה שבה התקיימו.
הרבה זוגות ישראליים שמתחתנים בחו"ל עורכים חתונה אזרחית בקפריסין, אבל כמובן שאפשר להינשא במדינות רבות נוספות, ובחלקן אפילו בהתכתבות. הפרוצדורות המדויקות שונות ממדינה למדינה, ויש להכיר אותן כדי לערוך חתונה מוכרת שבסופו של דבר גם משרד הפנים בישראל יכיר בה.
בכל מקרה, אם את עומדת להתחתן בחו"ל, את ובן/בת זוגך תצטרכו להצטייד ב"תמצית רישום" ממשרד הפנים הישראלי לפני שתצאו מהארץ, שכוללת שמות, מצב משפחתי ופרטים נוספים. תצטרכו לתרגם את תמצית הרישום לאנגלית ולאשר את התרגום אצל נוטריון, שהוא עורך-דין שמוסמך לאמת ולתרגם מסמכים משפטיים. תעודת הנישואין מחו"ל צריכה לשאת חותמת אפוסטיל – כלומר, אישור של המדינה המנפיקה – שנותן למסמך תוקף מול מדינות אחרות. גם את חותמת האפוסטיל יש לתרגם ולאשר את התרגום מול נוטריון. אחרי החתונה יש להגיש למשרד הפנים את אישורי הנישואין לצורך רישומך כנשואה בתעודות הזהות, ולהמשיך בהליך השחרור מול הצבא, כמו שפירטנו קודם.
שימי לב – גם אם התחתנת בנישואין אזרחיים, אם את ובן זוגך רשומים שניכם כיהודים בתעודת הזהות, עדיין תידרשי להתגרש ברבנות אם בן הזוג יפתח שם תיק גירושין.
על-פי החוק היבש, אין שום סיבה שנישואין אזרחיים מוכרים של בנות אותו מין לא יכובדו על ידי משרד הפנים. אז כנראה שגם נישואין אזרחיים בין שתי נשים מחייבים את הצבא למתן פטור משירות, אם כי אין לצבא נהלים ספציפיים לעניין זה ואנחנו עוד לא נתקלנו במקרים בהן נשים שוחררו בעקבות נישואים חד-מיניים.
אם עוד לא התגייסת עלייך לשלוח למפקד לשכת הגיוס את המסמכים הבאים: לגבי הריון – אישור רופא ממרפאה צבאית / בית חולים מוכר / קופת חולים – כי ביצעת בדיקת אולטרסאונד בה נצפה דופק עוברי. האישור אמור להיכתב על גבי טופס מיוחד שנועד לבקשת פטור משירות. להוכחת אמהות שלחי העתק מאושר של תעודת לידה של הילד או הילדה, או העתק מאושר של רישומך במרשם האוכלוסין, בו צויינו פרטי זהותך ופרטי זהות הילד או הילדה.
חיילת בשירות סדיר שחושבת שהיא בהריון יכולה לפנות לרופא היחידה ולעבור בדיקות, או לשלוח לצבא את אישור הרופא שהוזכר קודם. אם יאושר שהיא בהריון, היא תקבל פטור משירות. במקרים כאלו אין לצבא שיקול דעת שלא להעניק את הפטור, שתקבלי גם משירות סדיר וגם משירות מילואים.
תנועת פרופיל חדש מבוססת על מתנדבות, ויש לנו אפשרויות שונות לשתף אתכן בפעילויות שלנו - אם את מעוניינת להתנדב, צרי איתנו קשר.
פרופיל חדש
בנק הפועלים (קוד 12)
סניף ראשי רמת השרון (קוד 630)
חשבון מספר 421120
IBAN IL210126300000000421120