
החל מהיום ובמשך שלושת השבועות הקרובים יילכו כ-350 קצינים, בדרגת סא"ל ואל"מ, ל-270 תיכונים במסגרת הפרויקט "דרך ערך" שמטרתו לעודד בני נוער להתגייס ולשרת ביחידות קרביות. במסגרת הפרויקט שנולד משיחות של הרמטכ"ל גבי אשכנזי ושר החינוך גדעון סער, ייפגשו הקצינים הבכירים עם כ-8,000 מורים, כדי שאלה יפעלו בהמשך בקרב תלמידיהם. בעבר מתחו אנשי חינוך שונים ביקורת על התוכנית, בנימוק של טשטוש הגבולות שבין מערכת החינוך לבין הצבא.
פרויקט "דרך ערך" גובש בשיתוף משרד הביטחון וצה"ל, ו"נועד לחזק את הקשר ושיתוף הפעולה בין בית הספר לצבא", נכתב בהודעת משרד החינוך. במסגרת הביקורים בבתי הספר, ידונו הקצינים והמורים ביחסי צבא-חברה ובחינוך לערכים, כמו גם בדרכים "לחזק את נכונות הנוער לשירות משמעותי בצה"ל".
לדברי שר החינוך, גדעון סער, "השירות בצה"ל אינו רק חובה, אלא זכות וערך חברתי. הקשר בין מערכת החינוך לצה"ל יהודק במסגרת התוכנית שיזמתי".
ביקורי הקצינים בבתי הספר מצטרפים לשורה של יוזמות בנושא, כמו הכללת שיעור גיוס גבוה לצבא או שירות לאומי בקריטריונים למתן "בונוסים" כספיים לבתי הספר, כמו גם פרסום שיעורי הגיוס של בתי הספר השונים במסגרת פרסום נתונים שונים על מאפייני התיכונים והישגיהם.
עם הפרסום הראשון על תוכנית ביקורי הקצינים לפני כחודשיים, מתחו אנשי חינוך ביקורת על היוזמה. "צריכה להיות הפרדה ברורה בין הצבא לבין החינוך", אמר ראש המכון למחשבה חינוכית ב"סמינר הקיבוצים", פרופ' נמרוד אלוני, "השירות הצבאי הוא כורח ולא ערך. לא צריך ?למשכן' את הילדים כבר מגיל צעיר לטובת הצבא, אחרת יש סכנה שנהיה לספרטה במקום לאתונה".
לדברי קצין חינוך ראשי, תת אלוף אלי שרמייסטר, מטרת התוכנית היא "לשוחח על האתגרים המשותפים אתם מתמודדות שתי הקבוצות, על שיטות חינוכיות וגם על ההכנה לשירות משמעותי בצה"ל". לדבריו, הייתה "היענות גבוהה" מצד בתי הספר להשתתף בתוכנית ורק בתי ספר מעטים העדיפו שלא לקחת חלק, בעיקר בשל לחץ ההכנות לקראת בגרויות מועדי החורף. בתוכנית ישתתפו גם בתי ספר מהמגזר הדרוזי והבדווי בהם יפגשו המורים בצוותים מיוחדים שהורכבו בשבילם.
בתוך כך, בתוכנית "פגוש את העיתונות" ששודרה אתמול, אמר סער כי הוא מתכוון לחייב בשנת הלימודים הבאה את בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים להנהיג תלבושת אחידה. הוא הוסיף כי על בתי הספר לשתף את התלמידים בקביעת סדרי התלבושת האחידה. לדבריו, "לא בטוח שבתי הספר מכיתה א' צריכים להיות תצוגת אופנה שמקדשת מותגים וגורמים הוצאות כלכליות להורים. יש ערך להדגשת המשותף והשוויון".
ביוזמה זו תומכת גם יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אתי בנימין. "המצב הקיים גורם להעמקת הפערים בין תלמידים", אמרה.
גם במועצת התלמידים הארצית הביעו תמיכה במהלך ש"יכול לסייע לתלמידים שמשפחותיהם מתקשות לקנות בגדים בגלל מצבן הכלכלי".