סוגי הפטורים משירות צבאי

ישנם כמה סוגים עיקריים של פטור משירות צבאי בישראל: פטור מטעמי בריאות ("פרופיל 21"), פטור לנשים דתיות, פטור לנשים נשואות, הרות ואימהות לילדים, ופטור על "אי התאמה" לשירות צבאי, שיכול להינתן למי שישבו זמן ממושך בכלא הצבאי (בגלל סירוב אידיאולוגי לשרת בצבא או מכל סיבה אחרת). למי ששכנעו ועדה צבאית שהם פציפיסטים, למי שהצבא קבע שאינם עומדים בתנאי "רף הגיוס" שלו, ועוד. חלק מסוגי הפטור הללו זמינים לכל אחת ואחד, כולל מועמדים לשירות, חיילים, עתודאים ומילואימניקים. ואחרים מוגבלים לאוכלוסיות מסוימות ולזמנים מסוימים. בנוסף, יש הסדרי דחיית גיוס לאזרחי ישראל שהיגרו לחו"ל בילדותם ולכמה קבוצות דתיות, ומי שעומדים בתנאים שלהם עד שיגיעו לגיל מבוגר מספיק יכולים להימנע מגיוס לחלוטין. 

פטור רפואי (פרופיל 21) ניתן למי שאובחן עם בעיה גופנית או נפשית שהופכת אותו לבלתי כשיר לשירות, כמו דיכאון, נכות אסטמה קשה ועוד. הליך קבלת הפטור יכול להיות מתיש וארוך אך לרוב כמעט ואין בו סיכונים, כמו כליאה. לקריאה נוספת

מי מפחדת מ״פרופיל 21״?

לפני הגיוס – שניתן לאחר הצו הראשון למלש"ביות שצה"ל קבע להן דירוג קב"א (קבוצת איכות) נמוך שמוגדר מתחת לרף הגיוס. במהלך השירות – ניתן בעקבות התנהגות שהצבא מגדיר כבעייתית, כמו היעדרות ארוכה משירות, כליאה ממושכת, הרשעה בעבירות קשות ועוד. אין הליך רשמי לבקשת פטור על רקע "אי התאמה" – הצבא מחליט למי לתת את הפטור. לקריאה נוספת

הפטור ניתן למועמדות לשירות ולחיילות נשואות, בהיריון או אמהות לילדים. הפטור לא ניתן לעתודאיות ונשות קבע, ולא ניתן לגברים. קבלת הפטור אוטומטית, והתנאי היחיד בשבילה הוא הצגת מסמכים שמוכיחים נישואין, הריון או הורות. לקריאה נוספת

חוזה העתודה האקדמית מונע שחרור מוקדם של החתומים עליו, למעט במקרים חריגים. בפועל, עתודאים יכולים לקבל פטור משירות צבאי מטעמי בריאות (כולל בריאות הנפש), ובמקרים נדירים מאוד מטעמי מצפון. לקריאה נוספת

לעיון נוסף

מי מפחדת מ״פרופיל 21״?

את הפטור יקבלו מועמדות לשירות שוועדת המצפון של הצבא הסכימה לבקשתן להכיר בהן כפציפיסטיות. תהליך קבלת הפטור עלול להיות ארוך, ומומלץ במיוחד להתייעץ עם רשת הליווי לפני שמתחילים בו. לקריאה נוספת

פטור שניתן למועמדות לשירות שמצהירות שהן שומרות כשרות, לא נוסעות בשבת ומקיימות אורח חיים דתי. הצבא בד"כ עורך בדיקה לגבי מידת הדתיות של מבקשת הפטור, בייחוד אם היא לא הגיעה מרקע דתי. פטור נוסף שקשור לדת ניתן לחברי קבוצות שהגיעו להסדר עם הצבא (אברכים, תלמידי דת דרוזים ועדי יהוה). לקריאה נוספת

ישראלי שנולד בחו"ל או שהיגר לחו"ל לפני גיל 16 צריך להסדיר את מעמדו כיליד חו"ל או כבן מהגרים, ואז יוכל לבקר בישראל עד 120 ימים בשנה בלי שיידרש להתגייס. מי שלא הסדיר את מעמדו, או שהיגר אחרי גיל 16 – חייב בגיוס, ומסתכן במעצר אם יגיע לארץ. לקריאה נוספת

לעיון נוסף

המידע שמובא כאן מבוסס על הניסיון של הפונים לרשת הליווי בקבלת פטור ועל מסמכים צבאיים רשמיים. אנחנו עוקבות אחרי נהלי הצבא, שמשתנים מדי פעם, ומעדכנות את המידע כדי שיוכל לעזור לכל מי שזקוק או זקוקה לו. למידע עדכני אפשר לעיין גם באתר צה"ל ובאתרים של עורכי דין שעוסקים בקבלת פטור משירות. לכל שאלה, התייעצות ומידע נוסף פנו לרשת הליווי.

לפני שתתחילו בהליך הפטור

לפני שאת מתחילה בהליך להשגת פטור משירות צבאי, את צריכה להיות שלמה עם ההחלטה שלא להתגייס. אם את עדיין מתלבטת, שבי עם עצמך ותחשבי: האם עמוק בפנים נכון לך להיות בצבא או לא? אם יגידו לך: "תנסי קצת, ואם לא יתאים לך תצאי" תדעי שזו מלכודת, כי אם כבר תיכנסי לצבא, הדרך החוצה תהיה הרבה יותר קשה. ככל שתתחילי בתהליכים לקבלת פטור משירות צבאי מוקדם יותר, יהיה לך פחות קשה לקבל את הפטור. בנוסף, כבר נתקלנו במקרים שבהם הסביבה הצליחה לכופף אנשים שעמוק בפנים התנגדו לשרת בצבא, ולצערנו שמענו לא פעם שזה נגמר רע. אז נסי לקבל את ההחלטה מראש. קראי על סוגי הפטור השונים כאן ובעמוד תשובות לשאלות נפוצות, קחי את כל המידע שרכשת בחשבון, שבי עם עצמך ותחשבי טוב טוב.           

אם החלטת שלא להתגייס ואת שלמה עם ההחלטה – חשוב שתחליטי מראש באיזה מסלול פטור את בוחרת, מכיוון שברוב המקרים הליכה בכיוון אחד יכולה לפגוע באפשרות האחרת (לעיתים רחוקות היא לא).

אם החלטת שלא להתגייס אבל אתה עוד לא יודע איך תקבל פטור – בשלב הצו הראשון אתה יכול למשוך את הזמן ולתת לעצמך אפשרות להתנהל בצורה רגועה לגבי הגיוס: 

  • אתה לא צריך להתאמץ להגיע מייד לצו הראשון. חכה שיתחילו לשלוח לך "צווים אדומים (צו 12)" (מה בוער? אתה רוצה להראות לצבא שאתה אזרח למופת, שיעשה כל מה שאומרים לו? אז למה שיתנו לך להשתחרר?).
  • את המבחנים בצו הראשון לא צריך להתאמץ לעבור.
  • בבדיקות הרפואיות הצבאיות אתה בהחלט יכול להתלונן על כל הבעיות הרפואיות שאתה מכיר, אבל בלי הגזמה. זוהי, אגב, חובתך לפי חוק לדווח לכל הגורמים בצבא על בעיותייך הרפואיות. 
 

בראיון, אם יהיה לך כזה, תגיד במפורש שאתה לא רוצה לשרת בצבא. אבל אם עוד לא החלטת באיזה מסלול פטור אתה בוחר, אל תגיד למה. כך אתה שומר אפשרויות פתוחות.

אם החלטת שלא להתגייס ואת שלמה עם ההחלטה – חשוב שתחליטי מראש באיזה מסלול פטור את בוחרת, מכיוון שברוב המקרים הליכה בכיוון אחד יכולה לפגוע באפשרות האחרת (לעיתים רחוקות היא לא).

אם אתם שוקלים לעזוב את השירות אחרי שכבר התגייסתם, חשבו על כך היטב. חשוב שתחליטו מה אתם רוצים לפני שתתחילו בתהליך מול המערכת, שיודעת לנצל צעדים הססניים ושגויים לטובתה ולרעתכם. כשאתם שוקלים את העניין, תהיו כנים עם עצמכם לגבי הרצון האמיתי שלכם ואל תתנו לאחרים להחליט עבורכם. אתם אלה שאמורים לשרת, ואתם תתמודדו עם ההשלכות של ההחלטה שלכם לכאן או לכאן. אז תבדקו טוב את כל העובדות לגבי קבלת פטור לפני שתחליטו אם להתחיל בתהליך. קראו על סוגי הפטור השונים, לחצו על הקישורים כדי להעמיק לגבי כל פטור, וגלשו גם בעמוד תשובות לשאלות נפוצות, אל תשכחו לבקר בפורום שבו יש סיפורים של אנשים שעברו את התהליך, או נמצאים במהלכו. אתם מוזמנים לפנות לרשת הליווי ולשוחח על תהליך השחרור עם המתנדבים המנוסים שלנו. אל תעברו את התהליך הזה לבד – לא נוכל לעזור לכן בהחלטה, שהיא לגמרי שלכן, אך נוכל לחלוק מידע וחוויות.

אם חשבתם טוב והחלטתם שאתם לא יכולים להמשיך עוד בצבא, עומדות לפניכם מספר אפשרויות. כדאי שתחליטו מראש באיזה מסלול תרצו לקבל פטור והתחילו בו – כך יש סיכוי יותר גדול שתשתחררו. זכרו שאם החלטתם – תוכלו לצאת מהצבא, גם מהמצבים המסובכים ביותר. אבל כן מדובר בתהליך שעלול להיות ארוך, שלפעמים יכול להסתבך, ותצטרכו להיות סבלניים ונחושים. 

אנחנו זקוקות לתרומתך!

באמצעות:

או העברה בנקאית:

פרופיל חדש
בנק הפועלים (קוד 12)
סניף ראשי רמת השרון (קוד 630)
חשבון מספר 421120
IBAN IL210126300000000421120