
כמחצית הגברים חייבי הגיוס באוכלוסייה היהודית בישראל, בגילים 18-40, לא משרתים בצה"ל, בסדיר או במילואים. כך עולה מנתונים שמסר אתמול ראש אגף כוח אדם (אכ"א) בצה"ל, אלוף אבי זמיר. לדבריו, בתוך עשר שנים צפוי לעלות שיעור הלא-משרתים ל-60% בסדיר ובמילואים, בגילים הנזכרים.
מרבית הגידול נובע מהעלייה המתמשכת במספר הגברים החרדים שמקבלים פטור משירות צבאי, בשל לימודיהם בישיבות ("תורתו אומנותו"). אבל חל גידול גם במספר הלא משרתים מבני אוכלוסיות אחרות, שאינם משלימים את שירותם הצבאי (כ-15% מהמתגייסים) וכאלה שמקבלים פטור משירות מילואים.
בנתונים שפרסם ראש אכ"א, לקראת תחילת גיוס נובמבר 2010 בשבוע הבא, מתברר שחלה בקרב המתגייסים עלייה במוטיבציה לשרת ביחידות קרביות, אבל חלה ירידה כללית במספר המתגייסים. לדברי אלוף זמיר, "צה"ל הוא עדיין צבא העם, עם מוטיבציה גבוהה לשירות. אבל יש כבר סדק במודל ואנו חייבים לעסוק בכך כדי שהסדק לא יתרחב".
אחת הפתרונות שמעלים באכ"א הוא להכפיל פי שלושה את מספר החרדים שיגויסו, מספר העומד היום על כאלף, למסגרות קרביות כמו הנח"ל החרדי (גדוד נצח יהודה) ולפרויקט שח"ר, שבמסגרתו מתגייסים גברים חרדים נשואים לתפקידים מקצועיים כמו מתכנתי מחשבים וטכנאים. הכוונה היא שבתוך שלוש שנים יתגייסו מדי שנה 3,000 חרדים.
בנוסף לכך מקווים באכ"א לגייס יותר נשים, באמצעות עידוד בנות שהצהירו עד היום שאינן משרתות מסיבות דת. לפי הערכות אכ"א, כ-20% מהמצהירות הן חילוניות המתחזות לדתיות. עוד מתכוונים באכ"א לעודד גיוס מתנדבים הפטורים משירות בשל היותם בני מיעוטים, או בעלי לקויות פיזיות.
האלוף דחה יוזמות שונות לקיצור שירות החובה ואמר, שלא יהיה אפשר לעשות זאת בעשור הקרוב. הסיבה שמסר היא שעל בסיס נתוני הגיוס הצפויים, קיצור של ארבעה חודשים משלוש שנות שירות החובה פירושו סגירתם של 15 גדודים קרביים.
האלוף הציג את מדד הגיוס על פי הערים בישראל. ציון כל עיר נקבע על פי שיעורי המתגייסים ועל פי הנכונות לשרת ביחידות קרביות ולהתנדב לקצונה. בראש הדירוג, בקרב הגברים והנשים, נמצאת מודיעין-מכבים--רעות. במקום השני הוד השרון בקרב הגברים ונס ציונה בקרב הנשים.
העיר תל אביב נמצאת במקום ה-53 בדירוג בקרב הגברים ובמקום ה-27 בנשים. שיעור הגיוס והנכונות ללחימה וקצונה נמוכים בתל אביב מהממוצע הארצי. ירושלים, מרובת האוכלוסייה החרדית, נמצאת במקום ה-63 בקרב הגברים וה-58 בקרב הנשים.
את דירוג הערים היהודיות בגברים ובנשים חותמת העיר החרדית בני ברק.
דרוג הערים לפי מס' המתגייסים
1. מודיעין-מכבים
מקום ראשון במספר המתגייסים בקרב הגברים והנשים
2. הוד השרון
במקום השני בקרב המתגייסים הגברים ונס ציונה בקרב המתגייסות הנשים
53. תל אביב
במקום ה-53 בקרב המתגייסים הגברים ובמקום ה-27 בקרב נשים
63. ירושלים
במקום ה-63 בקרב המתגייסים הגברים וה-58 בקרב המתגייסות